jump to navigation

Da li NOVA bojkotuje ako Vujanović u ponedjeljak obeća poštene izbore? October 9, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić juče nije direktno odgovorio da li bi njegova partija i opozicija mogle odustati od namjere da bojkotuju lokalne izbore, ako budu zadovoljne ishodom razgovora sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem, ali je podvukao da će to u prvom redu zavisti od stava Socijalističke narodne partije.

“Od izuzetnog značaja za čitav proces je odnos SNP prema budućim izborima. Opoziciono jedinstvo podrazumijeva da, u određenoj situaciji kada postoji više različitih stavova, parlamentarne opozicione stranke uvaže politiku one koja je najjača. Nova srpska demokratija je već iskazala spremnost da uvaži procjenu SNP vezano za učešće na narednim izborima”, rekao je Mandić “Vijestima”.

Za nas je, kazao je on, od izuzetne važnosti da parlamentarne opozicione stranke nastupe jedinstveno i da nakon razgovora sa Vujanovićem nastave da rade zajedno.

Mandić je naglasio da će Vujanoviću na sastanku zakazanom za ponedjeljak predložiti konkretna rešenja za obezbjeđivanje demokratskih uslova u izbornom procesu.

“Organizovani kriminal i zloupotreba državnih resursa kojima raspolaže vlast onemogućava organizovanje i održavanje slobodnih izbora. Opozicione parlamentarne stranke neće dati legitimitet nedemokratskom izbornom procesu i uradićemo sve što je u našoj moći da promijenimo sadašnje stanje i obezbijedimo uslove za slobodno iskazivanje političke volje građana Crne Gore”, rekao je Mandić.

Govoreći o usaglašavanju izbornog zakona sa Ustavom, o čemu će takođe lideri opozicije razgovarati sa Vujanovićem, Mandić je rekao da je predstavnik Nove u skupštinskoj radnoj grupi Radojica Živković predložio cenzus koji je procentualno vezan za određenu manjinsku zajednicu, takozvani diferencirani cenzus.

Diferencirani cenzus, prema predlogu Nove, podrazumjeva da partija mora da osvoji trećinu glasova od ukupnog broja pripadnika nacionalne zajednice ispred koje se kandidovala na izborima.

“Zalažemo se i za ukidanje posebnih izbornih jedinica i tražimo da iza svakog poslanika pojedinačno stoji podjednak broj glasova. Protivimo se namjeri vlasti da kroz proces usaglašavanja zakona sa Ustavom izbriše sa biračkog spiska i u građane drugog reda prevede oko 30000 građana Crn e Gore. Protiv te diskriminacije Nova srpska demokratija će se boriti svim dozvoljenim demokratskim sredstvima”, podvukao je Mandić.

Vijesti, 9. oktobar

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: