jump to navigation

Apel studentima: Hrabro, lavovski izađimo na ulice i dostojanstveno razmaknimo mrak – vrijeme je za hrabrost October 9, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

9122

Razmišljajuci kako i na koji način da dam apel kroz ovaj tekst, spoznah da je crnogorski student samo jedan običan miš, malo ništavno biće…A mogao je i može biti lav, hrabar i ponosan…Lava su prilike i malodušnost okovale u mišje bivstvovanje…Vrijeme je da se vidi ko je lav a ko miš. Vrijeme je za hrabrost.

Zar je moguće, studenti Crne Gore, drage moje kolege i vršnjaci, da u vašim mladim tijelima kucaju srca i umiru duše stogodišnjaka?Zar je moguće da smo jedna tako anemična mladost? Zar smo zaspali sada u trenutku koji naš treba biti? Zar smo svi mišjeg kota?

Živimo bojažljivo ovim mišijim životima, iz dana u dan..grickamo mrvice sadašnjosti i životarimo bojeći se i sopstvene sjenke …A rođeni smo da budemo lavovi…Da se borimo za svoje sada, za svoje sjutra, za svoje dostojanstvo…Tužne sudbe…Da lav mutira u miša, da hrabrost sklizne u slabost!?

Nego, nije se čuditi kad smo odrastali u moralno najizopačenijem vremenu crnogorske istorije. Sjećam se da sam negdje u isto vrijeme saznala za prva slova, brojke, za činjenicu da nas ne donose rode i da je Sunce veće od Zemlje, i nazalost za DPS, ratove, nacionalizam, šverc, nemaštinu, inflaciju, sankcije…
U školi sam učila kako je moja zemlja slobodarska, velika, bogata i poštovana, a u stvarnosti se ona raspadala pred mojim ocima, okupana u krvi, mržnji i nemoralnosti…Taj oprečan dualizam je kako tada tako i u narednim godinama propadanja od mene, od vas, napravio ameboidne tvorevine, bez kičme, bez srca. Postali smo recidiv gnusnog, dvodecenijskog moralnog, intelektualnog i egzistencijalnog pada našeg okruzenja…Lav je mutirao u miša, a lisice su zauzele kraljevsko mjesto, i ovih dana, više nego ikad podlo i perfidno se igraju našim životima…
Pa vas pitam. Da li i dalje vredi skrivati se u rupama i mraku, glodati to malo mrvica koje nam bace ili probudjeni iskonskim zovom pobjednika hrabro ući u borbu za svoje mjesto, za svoja prava???

Ali, nadu mi probudi pobuna mlađih, hrabrijih i pametnijih. Odvažni cetinjski gimnazijalci usudiše se da kazu NE nepravdi i bezakonju. Svi do jednog su stali u odbranu svog direktora po cijenu da izgube godinu i sve benefite.  Ne brane oni svojim protestom nekog Đurišića, već čast i obraz i njihov i naš.

O, kako je divno vidjeti te mlade lavove kako dostojanstveno drže čas Škuletiću, Vladi, Dps-ulizicama, svojim roditeljima, nama studentima, svim glodarima u ovoj tamnici koju zovemo nasom zemljom. To je luča u ovom crnom mraku svakodnevnice. To je mladost koja ce probuditi Crnu Goru iz dvodecenijskom mraka, i učiniti je boljim mjestom za život.
Studenti, kolege, mi smo potrebni njima, oni su potrebni nama u borbi za svjetliju buducnost. Moramo biti hrabri i spremni da se uključimo u borbu gdje će, sigurna sam, David pobijediti Golijata, jer posjedujemo inteligenciju, mladost, vizije i nadu.
Budimo odvažni i trpljenje zamijenimo buntom, klimanje glavom glasom razuma, a bezakonje pravdom.
Treba li još da ćutimo nepomični pred izvrgavanjem ruglu naše Crne Gore kroz Evropske optužnice za šverc cigareta i narkotika, ubistava i mafijaških poslova od strane naseg Princa tame? Treba li i mi da primamo šamare Podgorickog Vezira, i batine gorila onog skupštinskog grobara? Treba li da prodamo dusu đavolu da bi li sjutra dobili posao? Treba li da pokunjeno gledamo dok “oni” rasprodaju naše kompanije za lične interese, dok devastiraju nasu okolinu, dok ostavljaju naše roditelje na rubu egzistencije?Treba li da oćutimo ubistva, faktička i moralna, ono nešto intelektualaca u Crnoj Gori?…I u nedogled bi bilo ovakvih pitanja…Ali ne ćutimo u nedogled!
Probudimo se iz kome malodušnosti i izborimo se za novo sjutra. Mi to možemo, jer sjetite se, lav čeka na skok iz mišijeg oklopa i ima moći da osigura svoje mjesto pod suncem. Budimo Crnogorski Lavovi koji ce srušiti ovo leglo lisica, i vratiti ovoj zemlji dostojanstvo koje joj pripada.
Zato hrabro, lavovski izađimo na ulice i dostojanstveno, mladalački ustreptalo razmaknimo mrak i pametno izgradimo bolje, humanije i pravednije drustvo.
Ne čekajmo sjutra na preobražaj, preobrazimo se jos danas u lavove i lavovski se uhvatimo u kostac sa problemima…jer ili JESI ili NISI LAV!!!

Anabolen17 blog

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: