jump to navigation

Mirjana Kuljak: Odnos građana prema bojkotu je presudan October 8, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

kuljakProfesorka Mirjana Kuljak ocijenila je za Dan da crnogorska opozicija može formalno da donese odluku o bojkotu izbornih procesa, ali da će odnos građana prema njoj, biti presudan.

”Pažnja je fokusirana na lidere opozicije, kao one koji su na čelu stranaka koje sada imaju parlamentarni status, tako i one vanparlamentarne subjekte. Jednako kao u njih, reflektori su upereni i u građane Crne Gore jer stranke zaista mogu da odluče da bojkotuju izborne procese, ali odnos građana će biti presudan”, naglasila je Kuljak.

Iz perspektive sociologa Andrije Đukanovića, odluka o opozicionom bojkotu je vrlo radikalan metod političke borbe ali može da posluži da se ukaže na probleme s kojima se Crna Gora suočava.

”Sama ideja opozicionog jedinstva u Crnoj Gori, u dosadašnjim slučajevima, bila je zaista veoma kompromitovana. Prema tome, ako je suditi na osnovu dosadašnjeg iskustva, onda se front, koji bi jedinstveno definisao bojkot kao nastavak daljeg političkog djelovanja, teško može osnovati”, upozorio je Đukanović.

On je ocijenio da nema nikakve sumnje da je u dosadašnjim izbornim procesima dokazano kako je vladajuća struktura čvrsto kontrolisala izbore putem uhodanih i precizno definisanih mehanizama.

”Opozicija je nakon toga upozoravala na probleme, na mnoge neregularnosti, a njihove prijave tužilaštvo nije prihvatalo. Ali nepobitna je činjenica da je opozicioni blok uvijek nakon rezultata izbora odlučio da se uključi u rad parlamenta i drugih institucija sistema”, kaže Đukanović.

On smatra da iako na predstojećim lokalnim izborima može da dođe do učešća nekoliko opozicionih partija ili kandidata za čelnika opštine, ako se najjače stranke saglase da bude bojkota, biće to jaka poruka Evropskoj uniji.

CDM, DNMN

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: