jump to navigation

Predrag Popović: Ideja opozicionog bojkota izbora bi morala da podrazumijeva i napuštanje institucija sistema na svim nivoima October 7, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović najavio je juče da će se prije sljedećih parlamentarnih izbora povući sa te funkcije. U intervjuu za “Dan” on je ocijenio da je vrijeme za novog lidera NS-a, koji će stranku predvoditi na narednim izborima. Komentarišući ideju opozicionog bojkota izbora, Popović je upozorio da bi to moralo da podrazumijeva i napuštanje institucija sistema na svim nivoima.

~Da li opozicija treba da bojkotuje predstojeće izbore i jeste li po tom pitanju razgovarali sa nekim od opozicionih kolega?

– Odgovor na to pitanje prvo treba da daju parlamentrane stranke opozicije. Interesantno je da su najgrlatiji zagovornici ove vrste otpora režimu one stranke opozicije čiji su predstavnici u izbornim komisijama sa posljednjih parlamentranih izbora ne samo odbili, nego i obrazlagali zašto bi trebalo da se odbiju prigovori NS-a na regularnost izbornog postupka u Podgorici i Herceg Novom. Te odluke, kao i CEDEM-ova anketa, desetak dana prije izbora, presudno su uticali da Narodnjačka koalicija ne probije cenzus. Zagovornicima bojkota lokalnih izbora tada nijesu smetali uslovi za njihovo održavanje, koji se ni po čemu nijesu razlikovali od ovih danas. Jedino im je bilo važno da izbace NS iz parlamenta. Simptomatično je i da se veoma razlikuju u obrazlaganju ove ideje. SNP-u bojkot treba da bi “ohrabrili policiju i ANB u borbi protiv organizovanog kriminala”. NOVA smatra da “jedino bojkotom mogu opametiti DPS i da nema demokratije sa ovakvom ANB”, a PzP da “bojkot nikoga u DPS-u (SDP niko ne pominje) neće zabrinuti i natjerati da organizuju poštene izbore”. Jasno je da stranke parlamentrane opozicije ni same ne znaju šta da rade. Kada usaglase stavove oko zajedničkog cilja i sredstava za njegovo ostvarivanje, za šta im po uvjerenju predsjednika PzP-a “ne treba mišljenje vanparlamentranih stranaka”, NS će se prema tom njihovom predlogu jasno odrediti. Ako zaista ozbiljno razmišljaju o bojkotu, onda on, prije svega, mora da podrazumijeva napuštanje institucija sistema na svim nivoima, ne samo lokalnim. Ukoliko toga nema, onda je priča o bojkotu obična smijurija.

~Postoje li još neka sredstva političke borbe u kojima opozicija može i treba da ostvari jedinstvo?

– Ova priča o bojkotu samo lokalnih izbora je najbesmislenija i predstavlja svojevrsni alibi za prikrivanje stvarne nemoći ovako razjedinjene opozicije. Glavno pitanje je zašto parlamentarne stranke opozicije, ako zaista iskreno žele promjenu režima, konačno ne razmotre predlog NS-a o jedinstvenoj listi opozicije, koji smo blagovremeno zagovarali. Ovi koji danas vode opoziciju, tvrdili su da je glavna kočnica za rušenje režima personalna krivica tadašnjih lidera vodećih opozicionih stranaka, i da je rješenje u njihovoj smjeni. Nijesu imali prigovor na demokratičnost izbora, niti su pominjali bojkot. Štaviše, prvi su se vratili u skupštinske klupe, dok smo svojevremeno bojkotovali rad Skupštine zbog prekida direktnih TV prenosa.

Dan, 7. oktobar

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: