jump to navigation

Vratite mandate, pa predvodite bojkot October 6, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

dd3Bojkot izbora u Crnoj Gori ima smisla jedino ukoliko se odnosi na svaki izborni proces i ukoliko za svoj cilj ima konsolidovanje sistemske opozicije. Vraćanje mandata kojima raspolaže parlamentarna opozicija prvi je potez koji bi potvrdio da svi segmenti opozicije razumiju da se DPS ruši isključivo beskompromisnom i vaninstitucionalnom političkom borbom. Takođe, vraćeni poslanički mandati predstavljaju presudan korak ka unutaropozicionom jedinstvu. Tada, vanparlamentarna opozicija, slobodni intelektualci i svi protivnici režima trebaju da se stave na raspolaganje parlamentarnoj opoziciji koja, nakon vraćanja mandata, zaslužuje da predvodi aktivan bojkot i kreira njegove sadržaje.
Drugim riječima, smisao bojkota bilo kojih izbora od strane opozicije ogleda se u činjenici da se kroz institucije sistema i sami izborni proces ne može doći do željenih promjena i demokratizacije društva. Zato opozicija i treba da pokuša sa varijantom da izlaskom iz institucija sistema ospori svaki ,,pobjednički’’ legitimetet DPS-a i ciljno parališe politički život u Crnoj Gori.
Bilo koja vrsta parcijalnog bojkota, koja podrazumijeva neučestvovanje na lokalnim izborima, uz pokorni sjednik u Skupštine Crne Gore, značiće da trgovci u parlamentarnoj opoziciji nastavljaju sa svojim aktivnostima.
Najzad, ukoliko su svi dosadašnji izbori u Crnoj Gori pokradeni, briše se razlika između parlamentarne i vanparlamantarne opozicije i, uopšte, svih protivnika režima. Prosto zato što pokradeni izbori, naravno, ne odražavaju narodnu volju i čine diskutabilnim sastav postojećeg parlamenta. Zato i smatram smislenim vraćanje mandata parlamentarne opozicije. Jer, ako su izbori pokradeni, koja je logika tih mandata?
Paralelno, to znači da je pokraden i referendum kojim je razbijena SCG, što je poželjno konstatovati. O tome bi posebno valjalo da se izjasne autori nerazrađene teze o svim pokradenim izborima u Crnoj Gori.
U svakoj preostaloj varijanti, postaće više nego jasno da je cilj nekih struktura u opoziciji parcijalni bojkot kako bi opravdali makar dio novih poraza koji se naslućuju i pada rejtinga koji je više nego očigledan, čak nezadrživ. Trenutni bojkot dođe kao neka vrsta kratkotrajnog spasavanja, odlaganja nemoći i kupovine vremena.
Podsjećam crnogorsku javnost da svake jeseni imamo najave parcijalnog ili trajnog bojkota, protesta, cunamija, patriotskih igrica i sličnih prevara od strane dijela učesnika na političkoj sceni. Da ne bi pažljivi posmatrači opet zaključili da UDBA organizuje još jednu predstavu za narod, red je da neka od parlamentarnih stranaka vrati mandate. A onda i druga, pa treća… Ili sve zajedno, nije ni bitno. U suprotnom, nepotrebno je biti građanski, glasački ili logistički uslužni servis onima koji izbore smatraju pokradenim, a uživaju beneficije nesporno pokradenih izbora čime, makar u sistemskom dijelu, sebe izjednačavaju sa DPS-om i SDP-om.

Dobrilo Dedeić blog

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: