jump to navigation

Režimski analitičari u Pobjedi “dobronamjerno” savjetuju opoziciji da odustane od bojkota October 6, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

POBJEDA logoDio crnogorske opozicije koji poziva na bojkot izbora nesvjesno pokazuje svoju političku nemoć, kaže za “Pobjedu” analitičar Srđan Vukadinović. Ukoliko bude bojkota lokalnih izbora, a oni uspiju i vladajuća koalicija osvoji većinu, to bi značilo potpunu političku nemoć opozicije, koja bi rezultirala neuspjehom i na budućim parlamentarnim izborima, rekao je Vukadinović, komentarišući najavu dijela opozicionih partija da će bojkotovati predstojeće izbore u Kotoru, Mojkovcu i na Cetinju.

Bojkot lokalnih izbora od crnogorske opozicije ne može dati dugoročne rezultate, smatra on. To, sa jedne strane, neće biti bojkot u kojem će učestvovati sve opozicione političke grupacije, a sa druge, ne bi bile paralisane institucije. Bojkot jedino može dati rezultat kada se parališu sve institucije i cjelokupno funkcionisanje sistema, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, nije sigurno ni da će sva opozicija bojkotovati lokalne izbore. Uvijek će se naći neka politička grupacija koja će, zarad malog interesa, izaći na izbore i poremetiti jedinstvo opozicije. To se dešavalo i prilikom usvajanja Ustava Crne Gore, izbora za crnogorskog predsjednika, podsjetio je Vukadinović.

Da opozicija ne može postići rezultate bojkotom izbora pokazuje i to što u vladajućoj koaliciji nije samo DPS, već još tri političke grupacije-SDP, BS i HGI, što ukazuje na njenu raznoliku obojenost, kako političku, tako nacionalnu i religijsku.

Vladajuća koalicija u takvom sastavu, gdje participiraju partije koje su i lijeve orijentacije, i centra, i socijaldemokratske, i one koje imaju nacionalna obilježja, svojevrsni je pokazatelj da bojkot ne može uspjeti. Uz to, uvijek postoji i prećutna podrška vladajućoj koaliciji i nekih albanskih stranaka, rekao je Vukadinović.

On je podsjetio da je opozicija i ranije pokušavala da bojkotuje “neke aktivnosti, prije svega usvajanje značajnih dokumenata”. Pokazalo se da to ne daje rezultate, jer ti dokumenti su usvajani velikom saglasnošću EU i međunarodnih subjekata, uz konstatacije da je Crna Gora napravila dobar posao. Dosta je bilo događaja u kojima je opozicija dala autogolove i tada počinila političko samoubistvo, čije sa posljedice osjećaju i danas, dodao je Vukadinović.

Bilo bi mnogo bolje, zarad ukupne demokratizacije Crne Gore, da opozicija, umjesto bojkota izbora, razmišlja kako da prevaziđe vlastite slabosti i “dječije bolesti” koje dugo traju, kaže Srđan Vukadinović.

Očigledno je da su slabosti opozicije toliko velike da se ne mogu prevazići. To su insistiranje na maksimalističkim zahtjevima pojedinih stranaka, prije svega tri najveće u opoziciji (SNP, NOVA, PZP), neostvarene liderske ambicije, nemogućnost da se dogovore o ključnim pitanjima. I da osvoje većinu na izborima, ne bi mogli formirati ni Vladu, ni druge organe, jer bi njihove neostvarene liderske ambicije došle do izražaja, kazao je Vukadinović.

Svuda u svijetu bojkot izbora organizuje se kada je moguće ubijediti većinu građana da ne izađu na glasanje. Jedino se u Srbiji i Crnoj Gori organizuje bojkot izbora kada su partije slabe, kaže za “Pobjedu” analitičar Dušan Janjić, komentarišući najavu dijela opozicije da će bojkotovati predstojeće izbore u Kotoru, Mojkovcu i Cetinju.

Uvijek samo jake partije mogu da realizuju bojkot. To je veoma rijetko sredstvo, ali ubitačno po vlast kada uspije. Bojim se da je, u ovom slučaju, bojkot priznavanje slabosti, a ne snage, istakao je Janjić.

On je kazao da bojkot izbora ne donosi korist opoziciji. Ona će još jedan izborni ciklus biti udaljena od uticaja na lokalnu politiku, odnosno od mogućnosti da građanima pokaže kako bi, na primjer, rješavala komunalna pitanja. Opozicija se bojkotom opredjeljuje da još jedan mandat bude “kritičar sa balkona”, a to nije velika korist ni za građane, a ni za te partije. Što ste dalje izvan vlasti, dalje ste od resursa i mogućnosti da pojačate sopstveni i uticaj svoje partije, dodao je Janjić.

Pobjeda, 6. oktobar

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: