jump to navigation

Miloš Bešić protiv internet Crne Gore koja je za bojkot institucija i izbora October 1, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

besicBojkot lokalnih izbora koji opozicija najavljuje nema smisla i mogao bi loše uticati na politički rejting stranaka koje se odluče na takav potez, ocijenio je profesor na Fakultetu političkih nauka Miloš Bešić.

Podsjećajući da su opozicionari dva puta neuspješno bojkotovali rad parlamenta, Bešić smatra da bi najave ignorisanja lokalnih izbora mogle završiti neslavno.

“Bojkot u lokalnim parlamentima mogao bi imati smisla samo ako većina na eksplicitan način krši procedure i zakone, tako da je većinskoj javnosti to sasvim jasno. Ako toga nema i ako su u pitanju ideološki razlozi ili naprosto ljutnja što se ne učestvuje u vlasti, taj bojkot će im se vratiti kao bumerang”, smatra Bešić.

Opozicija je u dva navrata bojkotovala rad parlamenta, zbog ukidanja televizijskih prenosa rada plenuma, ali se nakon dvomjesečnog bojkota, vraćala u skupštine klupe. Bešić smatra da bi ponavljanje sličnog scenarija bilo pogubno.

“Zamislite situaciju da bojkot traje dva mjeseca i da se vrate u institucije. Pa koja je to poruka glasačima? Evo mi smo nemoćni i šta da radimo!”, istakao je on.

Priču o bojkotu na svom blogu pokrenuo je bivši lider Liberalnog saveza Slavko Perović pozivajući na smjenu režima istupanjem iz institucija sistema. Predlog koji je brzo dobio pristalice na fejsbuk grupama i blogovima, ubrzo su podržali predstavnici manjih opozicionih stranaka i civilnog sektora.

Lideri parlamentarnih opozicionih stranaka za sada nemaju zajednički stav o nastupu na izborima u Kotoru, Mojkovcu i Cetinju. Prema nezvaničnim informacijama, za sada su najbliži bojkotu glasanja na Cetinju, dok je u Mojkovcu najavljeno formiranje zajedničke liste. Opozicionari će u Kotoru najvjerovatnije stati iza zajedničkog kandidata za gradonačelnika.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da opozicija treba da pokaže hrabrost, ističući da su predugo tolerisane neregularnosti na prethodnim izborima.

Medojević očekuje da će vlast na predstojećim izborima ponovo kršiti izborna pravila. Pojašnjavajući da je trka sa kriminalnim krugovima za opoziciju neprihvatljiva, Medojević smatra da bi sa bojkotom trebalo početi na Cetinju jer u tom gradu postoji podrška takvom potezu.

“Na Cetinju je u političkoj javnosti već zaživjela ta ideja i mi ne možemo da ne uvažimo javno mnjenje u tom gradu. Dosta smo tolerisali neregularnosti, i treba da pokažemo malo više hrabrosti i odbijemo da učestvujemo na izborima protiv organizovanog kriminala”, ističe Medojević.

Da ideja o izlasku iz izborne trke nije svima primamljiva, potvrđuju različite izjave koje opozicionari svakog dana šalju javnosti.

Dok Medojević na fejsbuk grupama poziva Cetinjane da razmisle o bojkotu, vođa SNP-a traži od predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da razgovora sa čelnicima opozicionih stranaka o uslovima za održavanje fer i demokratskih izbora. Lider NOVE Andrija Mandić je, nakon jučerašnjeg sastanka Predsjedništva, pozvao na sastanak najužih rukovodstava parlamentarne opozicije, kako bi ocijenili “svrsishodnost nastupa na lokalnim izborima u postojećim okolnostima”. Mandić smatra da bi opozicija eventualni zajednički stav o tom pitanju potom morala podijeliti i sa značajnim vanparlamentarnim subjektima.

Profesor Bešić smatra da priču o bojkotu forsiraju vanparlamentarne partije koje tako pokušavaju da se pojave u javnosti, pojašnjavajući da bi umjesto o bojkotu institucija, opozicionari trebalo da razgovaraju o ujedinjenju. On tvrdi da je jedina nada za promjene u državi ujedinjenje opozicije: “Ko je kriv što se oni ne ujedinjuju? Novinari, kritička javnost, intelektualci? Sve dok opozicija ne napravi jedan blok to je jasan znak da nemate jedan autoritaran sistem i tiraniju, jer da je imate oni bi se lako ujedinili”, istakao je on.

Iako je svakim danom sve više sajtova na kojima se poziva na bojkot izbora na Cetinju, Bešić smatra da je neozbiljno zasnivati strategiju na osnovu blogova i Fejsbuka. Na internet blogu cetinjebojkot.wordpress.com za ignorisanje glasanja u tom gradu stali su bivši funkcioneri Liberalnog saveza, profesori Mirjana Kuljak i Filip Kovačević, istaknuti novinari i predstavnici civilnog sektora, kao i sportisti Alen Muratović i Ivan Strugar. Bešić smatra se na taj način stvara lažna predstava o širokoj podršci bojkota, pojašnjavajući da se time stvara efekat intenzivne manjine.

“Oni koji su eksplicitno protiv vlasti znaju da su u pravu i vrlo su bučni, ali su u manjini. Šta znači par stotina posjetilaca bloga? Kada se vlast ruši to se radi jezikom velikih brojeva”, naglasio je Bešić.

I ime predsjednika Demokratskog centra Gorana Batrićevića pojavilo se na internetu među onima koji su za bojkot.

Batrićević kaže da parcijalni bojkot nema nikakvog smisla. Pojašnjavajući da je uz kolege iz vanparlamentarnih stranaka javno podržao bojkot cetinjskih izbora, Batrićević je ocijenio da bi isti recept trebalo primijeniti u Kotoru i Mojkovcu. On smatra da bi samo potpuni bojkot institucija natjerao vlast da se mijenja.

“Izbori se moraju bojkotovati potpuno, jer bi sve drugo bilo licemjerno. Nakon bojkota izbora treba napustiti palament i lokalne skupštine, odreći se plata i pokazati jasan stav. To je jedini bojkot o kome se može pričati”, istakao je on.

DNMN,  Vijesti, October 1

Advertisements

Comments»

1. Davor - October 1, 2009

Besicu bas si se lijepo nalupetao gluposti,vidi se da vas je uhvatio strah… BOJKOT!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: