jump to navigation

Lideri opozicije dogovaraju (ili ne) zajednički bojkot svih lokalnih izbora? October 1, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback


boycottLideri Socijalističke narodne partije, Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene Srđan Milić, Andrija Mandić i Nebojša Medojević dogovorili su na jučerašnjem sastanku da sačekaju poziv predsjednika države Filipa Vujanovića na razgovor o tome kako da se iz izbornog procesa isključi organizovani kriminal.

Tri opozicione stranke u zavisnosti, između ostalog, i od ishoda eventualnog sastanka sa Vujanovićem zauzeće stav da li će bojkotovati izbore za gradonačelanika u Kotoru, te lokalne izbore na Cetinju i Mojkovcu.

Opozicija bi poziv od Vujanovića, koji je inicirao Milić, mogla da čeka najkasnije do 14. oktobra, kada ističe rok za prijavu kandidatura za izbore u Kotoru, a iz Pokreta je juče najavljeno da će odluku o učešću na cetinjskim izborima donijeti već sjutra. To znači da će se stranke prvo pojedinačno izjašnjavati o učešću na izborima.

Na sastanku je, prema informacijama “Vijesti” iz opozicije, Medojević upoznao lidere dviju partija sa dešavanjima na Cetinju i na neki način njemu je prepušteno da predloži šta opozicija da uradi kada je riječ o izjašnjavanju u Prijestonici.

Neformalno, SNP je prepuštena inicijativa unutar opozicionih redova oko izbora za gradonačelnika Kotora.

Prema jednom izvoru iz opozicije, SNP bi trebalo da predloži što opozicija da radi na izborima u Mojkovcu, dok je drugi izvor “Vijesti” kazao da to pitanje nije otvarano.

Iako se juče na osnovu izjave lidera Nove moglo zaključiti da je opozicija praktično postigla dogovor o bojkotu lokalnih izbora, Medojević je rekao da o tome nije bilo konkretnog dogovora.
“Nijesmo to još konkretno dogovarali i ostalo je da svako procijeni. Mi ćemo za Cetinje donijeti odluku u subotu i pozvaćemo druge, pa ćemo vidjeti šta će biti dalje”, kazao je Medojević “Vijestima”.

Mandić je, nakon sastanka sa dvojicom opozicionih kolega, kazao da su opozicioni lideri usaglasili jedinstvenu politiku za predstojeće lokalne izbore.

„Prihvatanje principijelnog stava da nijedna opoziciona parlamentarna stranka neće svojim učešćem na izborima dati legitimitet nedemokratskom izbornom procesu je važna politička odluka“, rekao je on agenciji MINA.

Mandić je kazao da opozicione parlamentarne stranke ne pristaju na ulogu koju im želi nametnuti vlast na lokalnim izborima. „Tražimo da se organizovani kriminal isključi iz izbornog procesa, usvoji novo izborno zakonodavstvo i stvore uslovi za održavanje slobodnih izbora.

Mandić je istakao da su opozicione stranke spremne da na ovu temu razgovaraju sa Vujanovićem. Medojević je kazao da su se lideri opozicionih partija dogovorili da se mora problematizovati pitanje učešća organizovanog kriminala na izborima.

On je potvrdio da je podržana Milićeva ideja da Vujanovića upoznaju sa ugrožavanjem izbornog legitimiteta.

“Imamo informacije da su izbori u Kotoru i Mojkovcu već u nadležnosti nekih struktura organizovanog kriminala. Mi ne želimo sa ulice da osvajamo vlast, ali bilo koji izbori više nemaju smisla ako se na njima ne borite protiv DPS-a nego paralelnih struktura koje već kontrolišu neke gradove. Postoje gradovi u kojima vlast ne vrši DPS nego kriminalci koji se nalaze u knjizi organizovanog kriminala koje su pripremile Uprava policije i ANB”, kazao je on.

Lidera SNP, na osnovu prakse u SNP, sljedećih dana čekaće intenzivne konsultacije sa opštinskim odborima i čelnim ljudima SNP-a.

Mandić je kazao da Nova istrajava na politici objedinjavanja opozicije u Crnoj Gori i smatra da su konkretne zajedničke političke akcije najbolja formula za uspostavljanje jedinstva.
„Vlast je svih prethodnih godina vršila teške zloupotrebe državnih resursa u obezbjeđivanju podrške DPS-u. Danas to nije dovoljno za pobjedu. Zato je neko donio odluku da se u naš politički život aktivno uključe i organizovane kriminalne bande“, naveo je on.

Njihov posao, kazao je Mandić, bio je da snažno podrže vladajuću partiju i urade sve što je u njihovoj moći protiv relevantnih opozicionih stranaka. On tvrdi da su šefovi organizovanog kriminala izašli iz podzemlja i javno stali na političku scenu.

„Vrlo brzo, a definitivno nakon izbora na Žabljaku, postalo je svima jasno ko je ključni činilac za kreiranje i finansiranje izbornih rezultata u Crnoj Gori. Zahvaljujući upravo tim nedozvoljenim aktivnostima organizovane kriminalne grupe preuzimaju upravljanje pojedincima koji se nalaze na čelu nekih opština ili važnih državnih službi“, kazao je lider Nove.

Vijesti,  1. oktobar

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: