jump to navigation

Duraković i Batrićević iz DC za bojkot cetinjskih izbora September 24, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Izvor: forum FB grupe “Cetinje – BOJKOT!”

Emin Duraković, predsjednik IO Demokratskog centra:

U svoje licno ime se pridružujem ideji bojkota cetinjskih izbora. Za tu ideju ću se založiti i kod svojih stranačkih kolega, kod kojih na osnovu neformalnih kontakta postoji slično raspoloženje.

Međutim,ideja bojkota samo cetinjskih izbora u velikoj mjeri gubi smisao ukoliko se ona koordinirano ne sprovede i u Kotoru i Mojkovcu. Tu su na potezu parlamentarne opozicione stranke koje ,kako god to zvučilo, imaju mnogo više legitimiteta za pokretanje takve akcije od recimo vanparlamentarnih stranaka i organizacija kakav je i Demokratski centar. Mi smo na prethodnim izbirima zavrijedili značajnu podršku građana Cetinja, što nam, uže gledano,daje legitimitet da govorimo o bojkotu. Ali šire posmatrano, u kontekstu prerastanja te ideje u sveukupan bojkot izbora, parlamenta i institucija sistema uvijek će se postaviti pitanje legitimiteta grlatosti manjih partija, koja će u našem sistemu sveopšteg nepovjerenja, skepticizma i sujeta biti a priori shvaćen kao znak slabosti.

Mislim da bi cetinjski bojkot mogao da bude luča i zamajac za nešto mnogo veće, ukoliko se prevaziđe unutar opoziciona neoizbiljnost, sitna patijska kalkulantnost, liderske sujete o sopstvenoj svemogućnosti i patološka politička narcisoidnost. U suprotnom sve će se pretvoriti u borbu za sopstveno bolje pozicioniranje unutar opozcije pred neke nove unaprijed izgubljene izbore, borbu „da se slomi glava nekoj opozicionoj stranci u naletu“ i sl. kao što su npr.bili predsjednički izbori ili čuvena priča o „zajedničkoj opozicionoj listi“, koju iskreno niko nije htio. Bio sam svjedok svih ovih dešavanja i to odgovorno tvdim.

Zato su cetinjski izbori prvi naredni test ozbiljnosti ukupne crnogorske opozicione svijesti i potencijalni početak ere dostizanja slobode, a onda i demokratije u Crnoj Gori. Odgovornost trenutka zahtijeva koordiniranu strategiju, taktiku i brzu akciju. To znači ozbiljnost, iskrenost i posvećenost svih višem cilju promjena sistema vrijednosti u Crnoj Gori i smjeni rezima kao prvom koraku u postizanju tog cilja, nasuprot isključivo uskom razmišljaju koji će „sultan zamijeniti postojećeg sultana“ i ko će biti „kalif umjesto kalife“.

To znači koordinirano djelovanje SVIH parlamentarnih i vanparlamentarnih struktura, NVO, sindikata, zaintersovanih pojedinaca…nasuprot pojedinačnog organizovanja raznoraznih „pokreta“ za jednokratnu upotrebu i puštanja „probnih balona“ u cilju spašavanja politika koje su izgubile kompas.

To znači osmišljavanje ozbiljnih alternativnih akcija prije samog bojkota institucija sistema i njihovo sprovodjenje od prvog dana kada se odlučimo na taj korak.

To znači, što je mozda najvažnije, sihronizovan i permanentan nastup prema medjunarodnim adresama, kako bi istinski pokazali da u Crnoj Gori postoji alternativa koja sve to ne radi iz sopstvene nemoći i besciljnosti i koja neće ugroziti stabilnost i integracione procese u Crnoj Gori.

To takođe znači pronalaženje značajnih finansijskih sredstava koja bi se slivala U JEDAN CENTAR SA STROGOM KONTROLOM. Bez novca koji bi nadomijestio izvore primanja parlamentarnih partija (koja nijesu mala ako ih posmatramo na godišnjem nivou) i omogućio svima u GRUPI elementarno funkcionisanje nema ozbiljne priče o bojkotu i alternativnim akcijama. To je qonditio sine qua non uspjeha ove price i formula po kojoj je došlo do svrgavanja režima Slobodana Miloševića. Mislim da su medjunarodne prilike, istorijski kontekst i ternutna pozicija Crne Gore umnogome drugačije od onih u Srbiji 2000.godine, ali se neke stvari, kao što je ova, mogu preslikati. Bez sredstava i snažne medjunarodne podrške u kontroli izbornog procesa, nasuprot instumentalizovanoj ulozi OEBS-a u Crnoj Gori, misija postaje nemoguća. Jednostavno pod ovakvim pravilima se ne smije ulaziti u bilo kakvu izbornu trku.

Prethodno se moraju zakopati brojne ratne sjekire, moramo se svi pogledati u oči i ako treba izviniti i oprostiti jedni drugima. Traženje „dlake u jajetu“, nadgornjavanje ko je bio ili jeste prava opozicija, čije se djelovanje, možda samo djelimično u određenom vremenu poklapalo sa djelovanjem režima (kao što je decenijska borba za samostalnost), ko je „protivnik države“, a ko „antiratni profiter“, a priori traženje „unutrašnjih neprijatelja“, svelo bi priču na jedno veliko NIŠTA iz koje bi izveli zaključak da takvih – čistih nema ni 1 % na CG javnoj sceni.

Pa ni u srbijanskom DOS-u nijesu svi bili „čisti“, bilo je tu dosta onih koji su nekada bili na Miloševićevom koritu, ali su oni itekako iskorišćeni u svrgavanju režima. Čišćenje ovih struktura, provjera imovine i prošlosti pojedinaca i sl. je prvi korak koji slijedi poslije smjene ove vlasti. Ukoliko se promijeni vlast, kao prvi preduslov demokratske konsolidacije i uspostave zdrave institucije, sam sistem će sve ove devijantne pojave izbaciti na površinu i odstraniti ih. Ako izbacimo balast prije punog krcanja tereta, brod se nikad neće ukrcati, izgubiće stabilitet i potonuće. Tek kad se brod pravilno ukrca, on se sam oslobađa balasta do uplovljavanja u luku – što i jeste naš cilj.

Ukoliko se istinski okupimo oko ovakve ideje, sa gore predočenim temeljima, svim svojim mogućim kapacaitetima, ja vam stojim na raspolaganju

Srdačan pozdrav

Emin Duraković, predsjednik IO Demokratskog centra i bivši poslanik

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: