jump to navigation

Bojkot izbora jedini način za promjene September 18, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

Sve izbore u Crnoj Gori, uključujući i predstojeće lokalne na Cetinju treba bojkotovati, smatra nekadašnji predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore Slavko Perović.

On je, komentarišući na web portalu Daily news Montenegro najavu Branka-Banje Kaluđerovića da će sa građanskom listom učestvovati na cetinjskim izborima, istakao da je i za bojkot lokalnih skupština i crnogorskog parlamenta.

Perovićeve stavove dijeli i bivši bliski Đukanovićev saradnik i kum, Ratko Knežević, koji tvrdi da od 1996. godine, prema njegovim saznanjima, nijedni izbori u Crnoj Gori nijesu bili čisti i fer.

„Jedini način da se ova vlast, koja već godinama radi protiv interesa građana Crne Gore, promijeni i održe prvi, pravi, pošteni izbori, je da se bojkotuje svaka politička/institucionalna aktivnost u Crnoj Gori, da postojeće parlamentarne partije izađu iz parlamenta“, smatra Knežević.

On je dodao da onog trenutka kada više u parlametu nema legitimeta, tog trenutka svakom, a pogotovu međunarodnom faktoru, to mora predstavljati povod za akciju.

„Izlazak opozicije je takozvani action trigger event (događaj koji bi pokrenuo akciju). U slučaju nesaradnje vlasti nakon toga, na rješavanju krize do kraja demokratskim sredstvima, ULICA, naravno, postaje legitimno rješenje. Deja vu (već viđeno)“, naveo je Knežević u svom komentaru na Daily news Montenegro.

Knežević je dodao da je za smjenu vlasti i održavanje fer izbora neophodno i da postojeća vlast podnese ostavke na sve svoje funkcije i vlast preuzme tehnička vlada do proglašenja rezultata novih izbora. On tvrdi da u direktnim razgovorima sa predstavnicima SAD i EU treba omogućiti neutralnu organizaciju i nadgledanje izbornog procesa od početka do kraja, i u svim njegovim segmentima, uključujući kampanje, medijske prezentacije i prebrojavanje glasova.

„Svako narušavanje fer ‘pravila igre’ treba da se krivično kazni“, naglasio je Knežević.

Slavko Perović je ocijenio da „DPS razara Crnu Goru i Cetinje“ i da učestvovanje na „njihovim izborima, na bilo kom nivou daje legitimitet njihovom nečuvenom postupanju“.

Kaluđerović je nedavno najavio da je, nakon što je bio borac za nezavisnu Crnu Goru i veliki i iskreni prijatelj Liberalnog saveza od osnivanja, odlučio da se pojavi na izborima jer želi da, sa grupom slobodnih, politički neuprljanih ljudi, bude „dio projekta demokratske izgradnje novog, onog starog čojskog Cetinja“.

Ponavljajući svoj politički stav da „Crnom Gorom vlada mafija“, Perović je kazao da slobodni izbori u Crnoj Gori nijesu mogući.

„Mafija krade, manipuliše ili projektuje sve izbore u Crnoj Gori“, smatra Perović.

Većina građana, dodao je on, „koji uredno i redovno (pro)daju glas DPS-u ili mu služe“, samo produžavaju očajno stanje stvari i to rade iz koristoljubivih pobuda.

Knežević je naveo da pravila izborne “igre” određuje Đukanović i DPS, „projektujući, što radom ‘kompjutera’, što potkupljivanjem (trošeći crni novac iz švercerskih aktivnosti raznih vrsta), što direktnim ucjenama, onu većinu koja mu u datom momentu treba“.

„Ko god pristane ili pristaje na tu igru sjenki sa sadašnjim režimom, ili je pristalica te igre ili neće da prepozna tu klasičnu prevaru“, stoji u Kneževićevom komentaru.

Knežević, međutim, misli da se stvorio momenat kada se može razgovarati o realnoj promjeni stanja u Crnoj Gori koje je, ovakvo kakvo je, neodrživo. „To i Milo Đukanović jako dobro zna u svojim besanim noćima“.

“Ukupni rezultat politike DPS, bilo jedinstvenog iz prve ili ‘pocijepanog’ iz druge polovine devedesetih pa do danas, ne zaslužuje komentar, nego prezir i to s visoka“, poručio je Perović.

Vijesti, 10. septemba

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: